duminică, 31 ianuarie 2010

Salina Turda un loc unde te simţi mândru şi bine

Duminica trecută, soţul meu şi cu mine ne-am hotărît să vizităm Salina din Turda, în noul ei "look". Veche de secole (primele exploatări datează de pe vremea romanilor), acum s-a decis că e timpul să i se ofere o nouă înfăţişare, în trend cu cerinţele turismului modern.Vremea a fost superbă. Deşi erau peste 10 grade cu minus, culmea era că puteai simţi căldura razelor soarelui. Ne-am gândit că, duminică fiind, oamenii sunt ocupaţi cu cele sfinte, cu servitul mesei în familie, decât să iasă din casă. Dar mare ne-a fost surpriza când am văzut de departe mulţimea de maşini care ocupa eleganta parcare de la intrarea principală. Am observat însă că puţine erau maşinile cu număr de Cluj, cele mai multe fiind de Gorj, Bucureşti, Vaslui şi autocare pline cu turişti. După ce am găsit, cu greu, o bordură liberă lângă care să ne putem lăsa maşina, am pornit spre intrare. 

Imaginea aceasta este de pe drumul dinspre Salină. 
Se poate observa ce de maşini erau
O intrare cât se poate de modernă, aprope Sci-Fi-istă

Turdeancă fiind, mi-am petrecut mult timp prin Durgău (lacurile naturale sărate) şi am vizitat, ca orice localnic, de nenumărate ori, Salina. Dar acum, la vederea noului "look", am fost de-a dreptul impresioată de ce s-a făcut acolo. Aproape că nu am mai recunoscut pereţii  de sare, care au fost foate bine puşi în evidentă de noua tehnologie. După părerea mea, s-a obţinut o îmbinare foarte reuşită a vechiului cu noul. Structurile vechi de lemn au fost îmbrăcate în inox si lemn special tratat. 


 

 Sala mare (Mina Rudolf), care înainte abia de avea un bec galben ce lumina cât să nu-ţi bagi degetele în ochi, acum e iluminată de o instalaţie modernă de neoane ce cad asimetric din tavan. A fost instalat şi un lift din inox ce se integrează de minune cu spaţiul, s-a amenajat un mic amfiteatru, un teren de sport, mini golf, bowling ... în sfârşit sunt condiţii moderne care, cu siguranţă că vor atrage mult mai mulţi turişti, pentru că timpul destinat tratamentului se poate petrece într-un mod plăcut. 


 
 

Am observat că a fost curăţat şi lacul subteran, unde se pot face plimbări cu barca. Investiţia a fost mare dar, după mine, a meritat, fiindcă banii au fost folosiţi într-un proiect care face cinste oraşului. Cu siguranţă că Salina Turda va fi o puternică atracţie turistică, atât la nivel local, dar şi naţional. Şi, în timp, de ce nu şi internaţional. Oraşul nostru are numai de câştigat. 

 Mie mi-a făcut impresia că, văzută de sus, imaginea asta aduce cu o navă extraterestră

Ei, ce să vă spun, era atât de plin de lume încât nu puteai trece de la un capăt la altul al marii săli, fără să te loveşti de oameni. S-a făcut coadă la lift, dar pentru mine şi soţul meu - liftul ar trebui să fie destinat, în primul rând, persoanelor în vârstă sau bolnave. Ori pentru copii, dar ei pot foarte bine şi să folosească scările pentru că au energie, nu glumă. Însă ca tuturor copiilor, acestora le place să "se dea" cu liftul. Folosirea scărilor este cea mai bună metodă de tratament, efortul obligându-te să respiri mai mult din aerul salinizat. 

Deşi era interzis să intri cu mâncare în Salină, oamenii au ignorat acest lucru, iar ca rezultat am văzut deja gunoaie pe jos. Ce păcat! Un alt aspect negativ ce l-am putut (deja!) observa a fost că, în lipsa educaţiei sau a atentei supravegheri din partea părinţilor, copiii încercau să distrugă aparatele de fitness amplasate într-o sală specială. 
 

Aceste aspecte mi-au lăsat un gust amar, fiindcă am constatat că românii nu au învăţat încă să aprecieze ţi să respecte efortul depus, în principal pentru ei! Pur şi simplu nu se gândesc că dacă folosesc un lucru, după ei trebuie să-l poată folosi şi alţii. Ei doar folosesc (=strică) şi atât. Nu le pasă de urmări. Din păcate încă ne lipseşte educaţia respectului faţă de orice, că e vorba de un lucru sau de un om.  Cred că lipseşte "spiritul" continuităţii, dacă pot să spun aşa. Adică simţul de a preda un lucru generaţiilor următoare, chiar dacă e vorba despre ceva vechi, dar care poate fi bine păstrat. 
Dar una peste alta, a fost o zi reuşită, iar după vizita la noua Salină, pur şi simplu m-am simţit mândră de ce am văzut în oraşul meu. Şi de soţul meu, bineînţeles...


Dacă vreţi să vedeţi mai multe poze de la Salină, faceţi un click aici . V-am pupat!

3 comentarii:

 1. Pt tine de la mine, ia si da mai departe. Pupici
  http://dashalovinganimals.blogspot.com/2010/02/premii-leapsa-de-10-prizes-on-st.html

  RăspundețiȘtergere
 2. superba salina Turda,nu stiam de ea,nu-mi vine sa cred ce investitie minunata s-a facut acolo,bravo Romania,keep going :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Asa e Claudia,e frumos,te invit sa o vizitam impreuna la vara.Te pup

  RăspundețiȘtergere